Saturday, January 20, 2018
TURKSEINFO.nl – Turks nieuws over Turkije voor Turken

Vele Turken nemen afstand van de Turkse nationaliteit

De nieuwe wetgeving, die in Turkije is ingevoerd, om de dienstplicht af te kopen was voor vele Turkse inwoners in Duitsland de aanleiding geweest om afstand te nemen van de Turkse nationaliteit.
Hoeveel inwoners er voor de Duitse nationaliteit hebben gekozen wegens deze toepassing is niet exact bekend.
Volgens Selim Çukurkaya, werkzaam bij de Turkse consulaat in München, is de keuze om de Turkse nationaliteit te laten vervallen één van de meest verzochte aanvragen.

Voordat de nieuwe wetgeving inging werden er per dag 2-3 aanvragen behandeld van burgers die afstand wilden doen van hun Turkse nationaliteit.

De werkdruk op de Turkse consulaat is in de afgelopen periode enorm gestegen nadat de nieuwe wetgeving is ingevoerd. Hierdoor werd het noodzakelijk om de werktijden op het consulaat te wijzigen om de aanvragen tijdig te kunnen behandelen.
In de afgelopen 2,5 maand zijn er maar 7 of 8 aanvragen ingediend om de militaire dienstplicht te vervullen.

De 25 jarige Ümit Gündüz heeft zijn dienstplicht uit laten stellen tot zijn 38 jarige leeftijd. De afkoopsom van 10 duizend euro vindt hij ook erg hoog en de kans dat hij voor de Duitse nationaliteit uiteindelijk zal kiezen is groot en onvermijdbaar. Momenteel wacht hij nog af hoe deze situatie zich in de komende jaren verder zal ontwikkelen.

In Duitsland hebben er in 2010 in totaal 101.570 inwoners in Duitsland afstand genomen van hun eigen nationaliteit en gekozen voor de Duitse nationaliteit. Hiervan zijn 26.192 van Turkse afkomst. In het jaar 2009 zijn dit 24.647 inwonders van Turkse afkomst geweest die hun Turkse paspoort inleverden. Binnenkort worden de nieuwe statistieken bekend gemaakt voor het jaar 2011.  Naar verwachting zullen de getalen veel hoger liggen dan de jaren voorheen.

 

Redactie:Turkse.info

2 Comments

 1. betty celikel 08-03-2012 at 13:23

  goedendag wij hebben een zoon van bijna 38 jaar die een nederlands -en turkspaspoort heeft ,hij is niet naar het turkse consulaat gegaan om het te regelen dus hij kan niet naar turkije toe want de kans is groot dat je dan aangehouden wordt,hij wil ook niet dat geld betalen hij heeft een gezin een koophuis dus hij wil niet,mijn vraag is kun je niet gewoon je turkse paspoort inleveren en dat je gewoon je nederlandse paspoort houdt en verder helemaal afstand doet van alles we kunnen wel naar het turkse consulaat gaan maar het duurt zo lang ,kunt u mij antwoord op mijn vraag geven bij voorbaat dank.

  • ekselanz 08-03-2012 at 21:37

   Ik denk wat het beste is dat u zoon contact opneemt met de Turkse consulaat in Rotterdam, daar zullen ze hem precies vertellen wat hij moet doen om afstand te doen van het Turkse Nationaliteit. Wat wel bekend is dat je niet zomaar je paspoort kunt inleveren, er zitten wel wat procedures aan vast. Maar is niet wat niet onmogelijk is.

   Veel succes,

   Turkse.info