zondag, mei 20, 2018
TurkseInfo.nl- Turks nieuws over Turkije voor Turken

De hel van Mekka

07-05-2012 Columns
Mekka. Zelfs de mooiste roos heeft een zwarte schaduw. Voor veel moslims in Nederland en dan met name de Marokkanen en Turken is een reis naar Mekka een droom die uitkomt. Jarenlang kijkt men ernaar uit om ook maar een glimp op te vangen van de heiligdommen die de stad rijk is.
.
Als de centen met bloed, zweet en tranen bij elkaar gesprokkeld zijn, bezoekt de moslim snel een reisbureau die ‘gespecialiseerd is in heilige reizen’. Zo ook mijn ouders.
.

Hun droomreis was dan eindelijk geboekt. De gewiekste verkoper maakte mijn vader warm met de belofte om een goed hotel te regelen en hem in vertrouwen te nemen. Dat deed mijn vader ook want ‘wie haalt het in z’n hoofd om de boel te belazeren op dit gebied?’, dacht hij. Mijn ouders zouden in Medinah en Mekka in prachtige hotels verblijven waar de hygiëne centraal staat. Voor mijn moeder, die op z’n allerzachtst gezegd, heel erg op haar hygiëne gesteld is, was dit van essentieel belang.

[ad#ad]

Eenmaal aangekomen in Medinah begon de reis goed. De mensen waren vriendelijk. Het eten was goed. De kamers waren schoon en de handdoeken in de badkamer werden regelmatig verwisseld. Er hing zelfs een flat screen tv aan de strak geverfde muur. ‘Helaas’ voor mijn ouders moesten ze na een paar dagen weer door om naar de heiligste stad ter wereld te verkassen: Mekka. Ze keken er logischerwijs heel erg naar uit.

In het warme Mekka werden mijn ouders overvallen door de drukte, de diversiteit en het aantal bedelaars. Maar de grootste schrik kwam bij het betreden van hun hotelkamer waar ze de komende 17 dagen zouden verblijven. Het tapijt lag er minstens 40 jaar en de originele kleur was niet te achterhalen. Ook het bed was door oudheid versleten en dof geworden. Vochtvlekken en kakkerlakken vormden een groot gezondheidsrisico. Mijn arme moeder. Bij haar thuis is geen vlek smerigheid te bespeuren en nu moest ze een tijd lang in een kamer verblijven waar geen schoon plekje te zien was.

Het tapijt werd al gauw met hand en baddoeken bedekt om zodoende niet te hoeven staan op het stuk smerigheid. Zo Nederlands als mijn vader is, zette hij meteen de jacht in naar de verantwoordelijken om te klagen. Bij de receptie keken ze hem aan alsof ze net een geest gezien hadden. Dan was er nog een extreme oplossing: gang zetten naar een of andere organisatie die opkomt voor Mekkagangers. Er kwam een jongeman die mijn vader een nieuwe kamer of zelfs hotel beloofde als er ook maar een klein dingetje loos was. Alles bleek loos te zijn na de controle.

De controleur zou het personeel dan ook van keiharde Arabische repliek dienen. Mijn vader hield zijn hart logischerwijs vast. Toen mijn vader naar beneden holde zag hij, jawel mensen, de controleur schaterlachen met het personeel. Ze konden hun lol niet op.

De kamer en het hele hotel waren een ongelofelijke smet op de prachtige reis. Mijn ouders zijn niet de eerste en de laatste moslims die betalen voor kwaliteit en derdehands krijgen. Wie moeten we hiervoor aankijken? Natuurlijk degene bij wie je de reis boekt. Het desbetreffende reisbureau dat de duizenden euro’s met een brede grijns int moet ter verantwoording geroepen worden. Maar door wie? Moslims in Nederland hebben geen orgaan die het opneemt voor de reiziger. Een publiekelijke schandpaal zou de perfecte oplossing zijn maar dat gun je bijna niemand.

Ondertussen gaan de Mekkabobo’s die hun reizen in Nederland aanbieden door met grof geld incasseren zonder daar ook maar iets redelijks voor te leveren. Ondanks de smerige omstandigheden kijken mijn ouders met weemoed terug naar hun tijden in Mekka. Het is en blijft een prachtige roos.

Like mijn pagina daarrr!!! ————->

.

Stukje smerigheid...

.

Nog een klein beetje...

 

Dit maakt alles natuurlijk goed...

Redouan E.

 

 

 

 

 

 

Like this Article? Share it!

Powered by Live Score & Live Score App