zondag, mei 20, 2018
TurkseInfo.nl- Turks nieuws over Turkije voor Turken

Man cel in voor oproep tot onthoofding cartoonist Charlie Hebdo

28-06-2013 Nieuws

In september 2012 riep een jonge Marokkaan op tot het onthoofden van Charb, ontwerper van Charlie Hebdo.

Het blad kreeg wereldwijde aandacht nadat het cartoons van profeet Mohammed (vzmh) had gepubliceerd. Veel moslims vonden de cartoons beledigend en gaven op onjuiste wijze hun gevoelens weer. Een rechter van een rechtbank in Parijs veroordeelde gisteren een 24-jariger Marokkaan tot een gevangenisstraf van 18 voor de oproep die hij deed, meldt persbureau AFP.

Het Openbaar Ministerie eiste een straf van zes maanden maar de rechter vond dit te weinig. De in Frankrijk woonachtige Marokkaan had op een Arabische website de opmerking ‘Wie brengt me het hoofd van deze hond die dit heeft gemaakt’ gepost. De man deed een beroep om de cartoonist Charb te bespioneren en te doden. Volgens AFP wist de man echter niet dat het om een satirisch blad ging.

Afwezig op proces
De verdachte was niet aanwezig tijdens het proces tegen hem. Hij kwam in 2009 aan in Frankrijk en woonde in La Rochelle maar verblijft nu in een Marokkaanse gevangenis. Hij werd gedeporteerd na een decreet van het ministerie van Binnenlandse Zaken omdat de man een extremist zou zijn. Volgens zijn advocaat Erif Cianciarullo ging hij bij zijn aankomst in Frankrijk slechts een keer in de week naar de moskee.

Later bezocht hij extremistische websites voor meer informatie over Irak en Afghanistan. Cianciarullo is dan ook van mening dat zijn uiting een daad van jeugdige onbezonnenheid is en niet meer dan dat. Volgens de advocaat schreef de Marokkaan het bericht in een moment van woede. De rechter legde de verdachte ook een schadevergoeding van één euro op. Daartoe had Charb een verzoek ingediend.

De cartoonist heeft inmiddels zijn tweede deel van ‘Het leven van Mohammed’ gepubliceerd. Het moet een biografisch stripboek van tachtig pagina’s voorstellen. Deze uitgave heeft een Marokkaans tintje omdat de Marokkaans-Franse godsdienstsociologe Zineb Rhazoui het blad van tekst voorziet. De tekeningen zijn door Charb gedaan. In tegenstelling tot het eerste deel is er vooralsnog geen ophef ontstaan.

 

 

Bron

Like this Article? Share it!

Powered by Live Score & Live Score App