dinsdag, mei 22, 2018
TurkseInfo.nl- Turks nieuws over Turkije voor Turken

Minder slaap leidt mogelijk tot meer eten

20-03-2012 Nieuws
Uit een bescheiden onderzoek van de Mayo Clinic in Rochester is gebleken dat mensen die te weinig slapen, veel meer eten.
Tot wel 549 calorieën per dag, wat leidt tot bijna een halve kilo gewichtstoename per week. Onderzoeker Andrew Calvin onderzocht samen met zijn collega’s 17 mannen en vrouwen tussen de 18 en 40. Eerst werd het normale slaappatroon van de deelnemers bepaald. Vervolgens mocht gedurende acht dagen de helft zoveel slapen als ze wilden. De andere groep kreeg slechts de gelegenheid om tweederde van hun normale slaapduur te pakken.
Tijdens het onderzoek konden de deelnemers onbeperkt eten en drinken. De groep die te weinig slaap kreeg, at gemiddeld 549 kilocalorieën (1 broodje hamburger) extra per dag. Opvallend was dat de controlegroep juist 143 calorieën minder at. “Veel mensen denken dat hoe langer ze wakker zijn, des te meer calorieën ze verbranden”, vertelt Calvin. “Maar dit bleek niet het geval. Mensen die korter sliepen bewogen niet meer.”

De resultaten zijn gepresenteerd op een wetenschappelijke bijeenkomst van de American Heart Association in San Diego. Het onderzoek bevestigt eerdere studies die een verband tussen een verstoord slaappatroon en gewichtstoename of overgewicht aantoonden.
Volgens Calvin is het verband tussen slaaptekort en meer eten ingewikkelder dan gedacht. Het zijn de eerste resultaten van het onderzoek en voorzichtigheid is dus geboden.
“Maar als je bezig bent met afvallen, dan kan voldoende slaap nooit kwaad”, besluit Calvin. En de resultaten geven voldoende aanleiding tot verder onderzoek.

Like this Article? Share it!

Powered by Live Score & Live Score App