zondag, mei 20, 2018
TurkseInfo.nl- Turks nieuws over Turkije voor Turken

Nederland 0 – 10 Al-Haddad

06-03-2012 Columns

Nu orkaan Al-Haddad overgeraast is en alle moraalridders hun mening en roeptoeters opgeborgen hebben is het moment daar om even terug te blikken en te analyseren. De komst van de shariageleerde mag met gerust één moslimorkaan in een glas water genoemd worden. De omstreden (kijk, daar hebben we het woord weer) man had nog geen verrotte stadslucht ingeademd of politiek Nederland stond wederom op haar achterste poten. Met het CIDI en de PVV (met de V van VRIJHEID) als spitsenduo counterde vrij Nederland om de komst van Al-Haddad te dwarsbomen. En met succes! De Vrije Universiteit in Amsterdam bleek te zwak om het vrije woord te beschermen tegen de politieke censuur uit Den Haag.

Al-Haddad kon achteraf toch voet aan wal zetten dankzij een enkeling die het vrije woord toch een kans durfden te geven. Het decor was het eerder in opspraak geraakte debatcentrum De Balie. Tofik Dibi en Kustaw Bessems werden als vertegenwoordigers en beschermers van de vrijheid van meningsuiting naar De Balie gehaald om de, volgens het CIDI en de regering, zeer extreme en gevaarlijke Haitham Al-Haddad van repliek te dienen. Zij kwamen echter van een ijskoude kermis thuis. Voorafgaand wilde de geleerde niet met de ongesluierde presentatrice Naeeda Aurangzeb aan tafel zitten bij De Halve Maan. Dat zou tegen zijn principes indruisen. Daar werd dan ook gehoor aan gegeven. Waarom Naeeda achteraf stennis schopte bij kletsprogramma’s om een bewuste keus die zij notabene zelf maakte, blijft voor mij onduidelijk. Blijf dan lekker zitten als je er zoveel moeite mee hebt?

Goed. Dat terzijde. Het debat in De Balie was vanaf het begin rumoerig. Zo krijste Ebru Umar vanuit het publiek één vraag en nam ze ongevraagd plaats tegenover de hoofdspelers van het debat. De geleerde maakte haar monddood met een paar simpele woorden. ‘Wat het verschil is tussen man en vrouw? Dat jij gefrustreerd raakt en ik niet’. En de rest was geschiedenis. Journalist Kustaw Bessems stelde tig keer dezelfde vraag waar hij logischerwijs tig keer hetzelfde antwoord op kreeg. Een antwoord dat niet aan zijn verwachtingen voldeed, dus hij bleef ernaar vragen. De geleerde bleef kalm en gaf overal netjes antwoord op.

Ondertussen probeerde ook bromvlieg en excuusallochtoon Ehsan Jami aandacht te krijgen. Toen hem dat eindelijk lukte wuifde Al-Haddad zijn vraag weg met als conclusie een te laag niveau. Een pijnlijkere afgang bestaat niet. Ook  Jami, die aangifte tegen Al-Haddad deed, werd monddood gemaakt door een paar simpele woorden.

Waarom Tofik Dibi daar plaats nam, is mij ontgaan maar ook de politici had niks in te brengen. Was het de bedoeling dat hij als moslim een andere moslim van repliek moest dienen? Om welke reden dan ook: onze eigen Tofik was geen partij voor de gewiekste Al-Haddad. Toen het Tweede Kamerlid een fervente shariavolger bleek te zijn, was het afgelopen. Zijn ‘Hahahaha, joe aar a fery smart man’- antwoord zei genoeg.

Je kan het als moslim overigens eens of oneens zijn met Al-Haddad en diens opvattingen. Dat is een keus die elk individu maar voor zichzelf moet maken. Maar oh! Wat bleek vrij Nederland slecht te zijn in het verdedigen van waar men voor staat. Zoals een Spaanse topploeg haar tegenstander compleet kapot speelt, zo werd ook Nederland weggespeeld. Meer dan kalm blijven en simpele antwoorden geven, bleek genoeg te zijn om Nederland stil te krijgen en mensen van het vrije woord met de staart tussen de benen terug naar huis te sturen.

Waar dat aan ligt? Ik denk dat Al-Haddad een hoger niveau van debatteren in Groot-Brittannië gewend is. Wat hij aan ‘tegenstanders’ voorgeschoteld kreeg in Nederland was kinderspel voor hem. Het is veelzeggend dat men applaudisseerde voor antwoorden die in mijn ogen zo simpel als 1+1=2  zijn. Dat Nederland en vooral Naeeda achteraf claimt de shariageleerde goed van repliek te hebben gediend, is schrijnend. Arrogantie ten top! Het stond op z’n minst 10-0 in het voordeel van de man met baard.

Het enige wat we wijzer zijn geworden is dat Nederland op dit gebied nog een hele, hele lange weg te gaan heeft.

 

Redouan E

Like this Article? Share it!

Powered by Live Score & Live Score App